søndag 12. april 2015

Sofie og Kathrine av Grethe Haagenrud

Sofie og Kathrine er skrevet av Grethe Haagenrud. Forfatteren, som vokste opp i Vadsø under krigen, skrev ned episoder hun husket fra hun var liten. Til å begynne med var krigen bare i bakgrunnen. Men etterhvert kom den tydeligere og tydeligere frem. Det ble tilslutt mange små fortellinger som først ble til barnetimen i radioen, for senere å bli første bok i serien om Sofie og Kathrine.

Det var en tøff prosess for Haagenrud å sette ord på de traumatiske opplevelsene fra barndommen. Hun hadde mange spørsmål til seg selv om barndommens opplevelser som hun bare delvis klarte å besvare. Samtidig som prosessen virket forklarende og rensende på ubevisste tanker som alltid har ligget der.

Gjennom fem bøker følger vi søstrene på 5 og 7 år gjennom hverdagslivet i Vadsø, bombingen, tvangsevakueringen, freden, returen til Finnmark og gjenoppbyggingen av Vadsø.

"Sofie og Kathrine" og "Ritsj, ratsj, filibom-bom-bom", de to første bøkene i serien, er enkle oppveksthistorier sett fra fem år gamle Sofies synsvinkel. Vi får et innblikk i leken og fantasien til de to jentene, samtidig som vi ser hvordan krigen gjennomsyrer samfunnet i alt som skjer. Mot slutten av bok to kommer krigshandlingene virkelig frem i lyset med den store bombingen av Vadsø. Videre tar krigen en betydelig plass i bøkenes handling. Familien flytter nå til en liten hytte utenfor byen der de bor sammen med mange andre som også har mistet hjemmene sine.

I bok tre "Med humørdrops i bagasjen" følger vi søstrene gjennom tvangsevakueringen av Finnmark. Først flytter familien til Lavres gård i Tana. Der får jentene virkelig se krigen på nært hold, og snart begynner den lange reisen, først med lastebiler og så med lasteskipet Karl Arp. Tilslutt kommer familien frem til Lillesand der de fortsatt bor når freden kommer i bok fire "Tre ord på snei, glem meg ei". Freden blir ikke helt som Sofie hadde trodd. Hun skjønner ikke hvorfor de ikke kan flytte hjem til Vadsø enda.

Et helt år bor de i Lillesand før de kan flytte nordover igjen i bok fem "Det gror i brent jord". Først til brakkeleiren i Harstad og til slutt hjem til Vadsø. Men møtet med hjembyen blir ikke bare lett for Sofie.


Hvis du vil lese mer om bøkene, forfatteren og om skriveprosessen kan du se på disse linkene:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar