tirsdag 25. august 2015

Tana, høsten 1944

Tana, høsten 1944

Dagene fra 26. oktober til 8. november 1944 er de mest dramatiske i Tanas nyere historie. I denne fjortendagersperioden, da den strenge finnmarksvinteren kunne ventes når som helst, ble bygdene våre gjenstand for bombing, brenning, tvangsevakuering og terror idet tyskerne trakk seg ut av Øst-Finnmark gjennom Tana med størsteparten av befolkningen på flukt. Dette var en del av det store oppgjøret mellom Nazi-Tyskland og de allierte som avsluttet andre verdenskrig. (lhttp://snefjellet.no/tana/hosten1944/)

Under krigen hadde Tana stasjonert opptil 600 tyske soldater. Deres oppgave var hovedsaklig å holde utkikk ved fjorden for å hindre angrep fra de allierte den veien. Da tyskerne innså at krigen ikke gikk deres vei begynte de å planlegge en stor retrett fra Øst-Finnmark til Lyngen-området. De hadde så vidt kommet i gang med dette da de led det store nederlaget ved Litsa-fronten 7.oktober 1944. De ble da tvunget til trekke seg tilbake i stor fart.

Trafikken gjennom Tana økte. Materiell, krigsfanger og tropper passerte dag og natt. Det kan ha vært så mange som 100 000 mann som passerte gjennom byen i forbindelse med tilbaketrekningen. Fanger som ikke klarte å holde følge ble drept og ble liggende i veigrøfta til sivilbefolkningens skue.

Den store trafikken gjorde folk nervøse. Rykter om nedbrenning av alt husværet i fylket hadde gått hele sommeren, og de norske nazistene forsøkte å få befolkningen til å evakuere frivillig. Dette skapte enda mer urp og spenning i samfunnet.

Mandag 30.oktober begynnte herjingen i Tana ved at tyskere og norske nazister gikk fra hus til hus og beordret folk til å møte på angitte steder på bare få timers varsel.


(Dette er et kort sammendrag av et utdrag av en veldig god artikkel dere kan finne i fulltekst her: http://snefjellet.no/tana/hosten1944/)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar